• Ervaren recruitment specialisten

  • Wij vinden de juiste kandidaten

  • Experts in talent sourcing

  • Focus op diversiteit en inclusie

Ervaren recruitment specialisten

Wij vinden de juiste kandidaten

Experts in talent sourcing

Focus op diversiteit en inclusie

Passieve kandidaten in Talent sourcing

Hero imageHero image

Zit je klaar met je koffie? Mooi, want we gaan het hebben over een onderwerp dat je recruitment skills naar een hoger niveau tilt: het benaderen van passieve kandidaten. Misschien denk je nu: "Passieve kandidaten?" "Dat zijn toch gewoon mensen die niet op zoek zijn naar een baan?" Juist! Maar het is zoveel meer dan dat. Met een juiste aanpak, kan het je helpen om de crème de la crème binnen te halen. Dus, laten we eens kijken hoe je dit kunt aanpakken!

Wat zijn passieve kandidaten?

Laten we beginnen met de basis. Passieve kandidaten zijn professionals die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Ze zijn vaak tevreden in hun huidige rol, maar dat betekent niet dat ze niet open kunnen staan voor een interessante nieuwe kans. Het zijn als het ware de verborgen parels in de arbeidsmarkt.

Waarom zijn passieve kandidaten interessant?
Je vraagt je misschien af waarom bedrijven zich zouden richten op mensen die niet eens op zoek zijn. Hier zijn een paar redenen:

  1. Minder concurrentie: Actieve werkzoekenden worden door veel bedrijven benaderd. Bij passieve kandidaten is dat minder het geval.
  2. Bewezen kwaliteit: Passieve kandidaten zijn vaak succesvol in hun huidige rol, wat ze aantrekkelijk maakt voor andere organisaties.
  3. Betere match: Omdat ze niet wanhopig op zoek zijn naar een nieuwe baan, zullen ze alleen overstappen als het echt een goede fit is.


Hoe worden passieve kandidaten benaderd?

Het benaderen van passieve kandidaten kan een uitdaging zijn, maar als je het volgende proces volgt vergroot je jouw kansen op succes aanzienlijk.

Als eerste ga je je doelgroep bepalen. Bedenk wie de ideale kandidaat is. Dit gaat vaak verder dan alleen maar functie eisen, het omvat natuurlijk ook persoonlijkheid en soft skills van de kandidaat. Start dan als volgt:

Research doen:

Begin met LinkedIn. LinkedIn beschikt over een zoekfunctie, waar je kunt filteren op functie-titels, vaardigheden, locatie en meer. Door Boolean zoektechnieken toe te passen, verfijn je je resultaten nog verder. Lidmaatschap van relevante professionele groepen en het gebruik van de alumni tool openen deuren naar potentiële kandidaten.

Het platform biedt ook mogelijkheden om actieve professionals te identificeren via hun content engagement. De 'People Also Viewed' sectie en het verkennen van tweede- en derde graad connecties kunnen leiden tot interessante profielen. Bedrijfspagina's zijn een goudmijn voor het vinden van mensen met relevante ervaring, terwijl aanbevelingen en gevalideerde vaardigheden inzicht geven in iemands expertise. Denk aan vakgerichte fora of portfolio sites.

De kandidaat opwarmen:

Voordat je contact legt, leg je eerst indirect contact met de passieve kandidaat. Dit wordt ook wel 'warming up' genoemd en het is een belangrijke stap voordat je contact opneemt. Deze aanpak helpt bij het opbouwen van een relatie en het creëren van een positieve eerste indruk.

Begin met het volgen van de kandidaat op professionele sociale mediaplatforms zoals LinkedIn of Twitter. Creëer engagement door hun posts te liken, te delen of door erop te reageren.

Zoek naar gedeelde professionele interesses en neem deel aan dezelfde online groepen. Deel zelf ook waardevolle content die interessant kan zijn voor de kandidaat.

Persoonlijk contact maken:

Ga je voor het eerst een passieve kandidaat benaderen, dan is persoonlijk contact key. Doe eerst grondig onderzoek naar de specifieke kandidaat (denk hierbij aan recente prestaties, maar ook naar hun interesses). Gevonden? Mooi! Schrijf nu een op maat gemaakt bericht waarin je verwijst naar al deze specifieke aspecten van hun professionele leven.

Probeer je bericht te openen met een oprechte observatie over hun werk, prestatie of een recent artikel dat ze hebben gedeeld of geschreven. Leg uit waarom je contact opneemt, maar focus op hun expertise in plaats van direct een baan aan te bieden. Toon interesse in hun vakgebied en biedt iets van waarde aan, zoals een relevante connectie of inzicht.

Sluit luchtig af met een vraag die uitnodigt tot verder gesprek. Houd de toon vriendelijk maar toch professioneel. Als laatste probeer je het bericht beknopt te houden. Het doel is namelijk om interesse te wekken, maar ook de deur te openen voor verdere communicatie. De truc is laten zien dat je de kandidaat als een waardevolle professional ziet en niet alleen maar als een potentiële sollicitant.

Waarde bieden:

Het laatste dat je wil is meteen een baan aanbieden. Daarom moet je eerst waarde bieden. Waarde bieden kan op verschillende manieren. Je kan hierbij denken aan het delen van relevante industrie-inzichten, het aanbieden van een introductie tot een waardevol netwerk contact, of het uitnodigen voor een exclusief evenement of webinar. Ook kan het bestaan uit het delen van een interessant artikel of whitepaper dat aansluit bij de interesses van de kandidaat.

Door eerst waarde te bieden, word je meer gezien als een gewaardeerde connectie in plaats van slechts een recruiter. Dit schept goodwill en opent de deur net even iets meer voor verdere gesprekken. Ook laat het zien aan dat je het vakgebied van de kandidaat serieus neemt. Dit is belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en respect in professionele relaties.

Geduld hebben:

Nu is het een kwestie van geduld hebben. Wat je doet is het spelen van de long game. Je doel is om een relatie op te bouwen waarin de kandidaat je straks ziet als een betrouwbare bron met waardevolle informatie en kansen. Wanneer er dan uiteindelijk een passende gelegenheid zich voordoet, is er al een basis van vertrouwen waarop je kunt voortbouwen.

Timing:

Het vinden van het juiste moment om een passieve kandidaat te benaderen is (zoals de Amerikanen dat mooi kunnen zeggen) "a fine line". Waar het eigenlijk om draait is het oppikken van subtiele signalen (van een kandidaat) die wijzen op een mogelijke verandering. Deze signalen kunnen variëren van updates op LinkedIn en veranderingen in online gedrag tot organisatorische wijzigingen bij hun huidige werkgever.

Belangrijke momenten om op te letten zijn carrière mijlpalen, seizoensgebonden periodes waarin mensen vaak hun loopbaan heroverwegen, en informatie die je via je professionele netwerk opvangt. In directe communicatie met de kandidaat is het zaak alert te zijn op hints van ontevredenheid of de wens voor nieuwe uitdagingen.

De sleutel ligt in het onderhouden van regelmatig, betekenisvol contact zonder opdringerig te zijn. Geef de kandidaat de ruimte om zelf tot de conclusie te komen dat het tijd is voor verandering. Wanneer het juiste moment zich aandient, is het belangrijk een concreet en aantrekkelijk aanbod te kunnen doen dat inspeelt op de specifieke behoeften van de kandidaat. Flexibiliteit in je benadering is cruciaal. Soms kan een geleidelijke overgang, zoals een tijdelijk project, een aantrekkelijke optie zijn voor iemand die twijfelt over een volledige overstap. Door de situatie van de kandidaat goed in te schatten en respectvol te handelen, vergroot je de kans op een succesvolle match.

Maak een onweerstaanbaar aanbod:
Als er interesse is gewekt, moet het aanbod echt aantrekkelijk zijn. Dit gaat niet alleen om salaris, maar ook om zaken als ontwikkelingsmogelijkheden of unieke projecten.

  • Als professional: Je kunt jezelf positioneren als een aantrekkelijke passieve kandidaat door je online profiel up-to-date te houden en actief te zijn in je vakgebied.
  • Als leidinggevende: Je kunt deze technieken gebruiken om talent te spotten en aan te trekken voor je eigen team.
  • Als ondernemer: Begrip van deze methoden kan je helpen bij het vinden van de juiste mensen om je bedrijf te laten groeien.
  • Als werkzoekende: Je kunt leren hoe je jezelf kunt onderscheiden in een markt waar bedrijven actief op zoek zijn naar talent.

Ethische overwegingen

Het benaderen van passieve kandidaten roept ook ethische vragen op. Is het eerlijk om iemand weg te lokken bij een huidige werkgever? Hoe ga je om met de vertrouwelijkheid van iemands carrièrewensen? Dit zijn belangrijke overwegingen in het proces.

De toekomst van recruitment Het benaderen van passieve kandidaten is een trend die waarschijnlijk zal blijven groeien. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in bepaalde sectoren, zullen bedrijven steeds creatiever moeten worden in hun zoektocht naar talent.

Conclusie

Het benaderen van passieve kandidaten is een fascinerend onderdeel van moderne talent sourcing. Het laat zien hoe de arbeidsmarkt evolueert van een plek waar mensen simpelweg solliciteren op vacatures, naar een toch wel complex netwerk van relaties en mogelijkheden. Of je nu aan de kant van de werkgever of de werknemer staat, begrip van dit proces kan je in ieder geval een nieuwe kijk geven op de moderne arbeidsmarkt.

Lastige vacature?

Wil jij ook meer potentiële kandidaten voor die lastige vacature? Rocketsourcers kan daarbij helpen.

Neem contact op