• Ervaren recruitment specialisten

  • Wij vinden de juiste kandidaten

  • Experts in talent sourcing

  • Focus op diversiteit en inclusie

Ervaren recruitment specialisten

Wij vinden de juiste kandidaten

Experts in talent sourcing

Focus op diversiteit en inclusie

Sourcing as a service

Viec Nguyen

Talent Sourcing Specialist

“Recruitment is geen exacte wetenschap. Ik ben een voorstander van hire character, train skill. Alle beslissingen die ik bij Rocketsourcers neem hebben dit als basis. De kandidaat met het perfecte cv, kan in de praktijk een behoorlijke mismatch blijken. Andersom geldt hetzelfde: iemand die niet helemaal voldoet aan het plaatje kan een high performer zijn. Ik ben van mening dat je mensen een kans moet geven. Laat mensen fouten maken en geef ze de ruimte om te leren.”

“Tegenwoordig zijn veel organisaties in staat om een kandidaat een fijne candidate experience aan te bieden bij het doorlopen van een sollicitatieprocedure. Het is al enige jaren een hot item waardoor niet alleen recruiters, maar ook hr adviseurs en zelfs vacaturehouders het belang hiervan inzien. Anders raakt men kandidaten kwijt. Het moeilijke is hoe je ervoor zorgt dat de juiste kandidaat aan tafel komt. Het zoeken, benaderen en verleiden van kandidaten is wat talent sourcing is. Dit kost veel tijd en bij veel organisaties ontbreekt het aan capaciteit. Hun corporate recruiters zijn al hartstikke druk met stakeholdermanagement, managen van de sollicitatieprocedures, projecten etc. Sourcing werkzaamheden komen hierdoor vaak onderaan de to do-lijst terwijl het zo ontzettend belangrijk is”

“In mijn werk als recruiter heb ik sourcing altijd heel erg leuk gevonden. Je bent namelijk echt van begin tot eind bezig met het invullen van een vacature. Sourcen is wel heel erg arbeidsintensief en het resultaat is vaak onvoorspelbaar. Je hebt een lange adem nodig, omdat mensen die je benadert vaak aan het werk zijn en verleid moeten worden om met je in gesprek te gaan. Je zit aan de vragende kant terwijl corporate recruiters veelal poortwachters van vacatures zijn. Dat is een andere soort rol. Succesvol zijn in sourcing vereist dan ook een mix van commerciële en analytische vaardigheden. Degenen die dit leuk vinden hebben vaak een ander profiel.”

In zijn werk als recruiter had Rocketsourcers oprichter Viec Nguyen vaak te maken met discriminatie en hoorde hij opmerkingen als: “We willen liever geen jonge vrouw, want die is mogelijk snel zwanger” of “Die persoon komt uit de biblebelt en past waarschijnlijk niet in ons team”. Destijds kon hij daar niet altijd tegenin gaan, maar toen hij Rocketsourcers oprichtte wist hij een ding zeker: “Ik ben nu op een positie waarin ik niet meer in een situatie terecht wil komen waar ik tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid in dingen moet beslissen, doen of zeggen.”

Sourcing en Diversiteit & inclusie

Mano Radema

Openbaar Ministerie, Programmamanager arbeidsmarkt strategie

“Het OM zocht een partner die, bewezen, bij de overheid en in het bedrijfsleven ICT en digitale functies heeft gesourced. Rocketsourcers heeft dit, met succes voor de IND en Jumbo gedaan. Daarnaast ademen ze diversiteit, dit is een belangrijke overweging geweest. We wilden leren van hun manier van werken.”

Viec Nguyen

Talent Sourcing Specialist

“Diversiteit belangrijk vinden was niet vanaf de start iets waar we ons mee bezig hielden. We zijn in de eerste plaats goed in het vinden, benaderen en verleiden van kandidaten om met onze klanten in gesprek te gaan. Toen we ons na een paar maanden de vraag stelden wat ons uniek maakt, kwamen we tot de conclusie dat we een opmerkelijk divers gezelschap zijn. We realiseerden ons meteen dat dit helpt om in je werk divers en inclusief te zijn, maar dat het niet per definitie betekent dat je het ook bent. Vanaf dat moment zijn we, door onszelf in overleggen de vraag te stellen of we echt onbevooroordeeld zijn, bewust meer aandacht gaan besteden aan dit onderwerp. In onze D&I meetings delen we onze ervaringen met dit onderwerp. Soms grappig, soms pijnlijk. Het helpt ons om scherper te krijgen hoe we, door middel van onze sourcing service, voor zowel klanten als kandidaten meer waarde kunnen creëren. Daarnaast zijn we ook gestart met verschillende initiatieven om D&I beter te verankeren in ons DNA. We willen dat dit een integraal onderdeel wordt van onze dagdagelijkse werkzaamheden.”

Sourcing as a Service bij het Openbaar Ministerie

Nienke van Abeelen

Openbaar Ministerie, Manager Recruitment

“Het recruitmentteam van het Openbaar Ministerie investeert veel tijd in het voeren van selectiegesprekken met kandidaten. Door de grote hoeveelheid vacatures in verhouding tot het aantal recruiters is er weinig tijd om zelf actief de markt te benaderen. Rocketsourcers doet dit wel en helpt ons, soms op verrassende wijze, bij het vinden van goede kandidaten.

Sourcing krijgt bij veel organisaties nog weinig aandacht. Als ik vertel over ons werk wordt er geïnteresseerd geluisterd, maar net als bij het Openbaar Ministerie, is er vaak niet voldoende tijd en ruimte om er iets mee te doen. Wat veel werkgevers vergeten is dat de uitdaging op deze krappe arbeidsmarkt niet zozeer ligt in het voeren van gesprekken met kandidaten, maar juist in ze zover te krijgen dat ze bij je op gesprek willen komen. Precies dit is het onderscheid tussen recruitment en sourcing. Sourcing zorgt voor een gevulde funnel met potentiële nieuwe werknemers, hierdoor kan recruitment zich focussen op waar zij goed in is: het voeren van gesprekken met kandidaten en het op de hoogte houden van stakeholders.

Door de afspraken die we met Rocketsourcers hebben, beschikken we standaard over 2 sourcers die voor ons aan het werk zijn. We hebben een vast contactpersoon en hebben veelal dagelijks contact over welke vacatures het meest urgent zijn.”

Viec Nguyen

Talent Sourcing Specialist

Samen leren
“Door onze samenwerking met het Openbaar Ministerie leren wij zelf ook steeds meer. Het afgelopen jaar hebben we verschillende leermomenten gehad. We zijn specialist op het gebied van sourcing, maar we kunnen het alleen blijven als we onszelf ontwikkelen en uitdagen. Technisch gezien stopt talentsourcing bij het voorstellen van de kandidaat. We merkten echter al snel dat het beter was om ook actief betrokken te blijven bij het verdere proces. Dat betekent dat we zijn gaan monitoren of mensen worden uitgenodigd voor een gesprek en of die gesprekken opvolging krijgen. Verder zijn we gaan werken in het recruitmentsysteem van het Openbaar Ministerie en nemen deel aan team meetings. Recent hebben we het sourcing proces nog verder aangescherpt teneinde betere resultaten te behalen. Door altijd kritisch te blijven kijken naar ons werk en hierover te sparren kunnen we een eenheid vormen en ervoor zorgen dat de juiste mensen worden gevonden.”

Voor organisaties die, net als het Openbaar Ministerie, doorlopend behoefte hebben aan nieuw talent hebben we onze dienst "Sourcing as a Service" ontwikkeld. Voor een vast bedrag per maand kan gebruik worden gemaakt van onze sourcing expertise. Anders dan bij een klassiek werving- en selectietraject betaal je niet per hire.

De voordelen:
checkConstante stroom van kandidaten
checkEen grotere verscheidenheid aan talenten
checkActivatie van je werkgeversmerk
checkSamenwerking voor de lange termijn

Nienke van Abeelen

Openbaar Ministerie, Manager Recruitment

“We werken nu een aantal maanden samen en hebben net een uitgebreide evaluatie gehad. Rocketsourcers heeft, tezamen met een van onze andere partners, ruim 33.000 kandidaten benaderd. Met zulke resultaten zou het gek zijn als ik zou zeggen dat er nooit iets verkeerd gaat. Door het werk van Rocketsourcers hebben we onze organisatie mooie keuzes kunnen voorleggen op het gebied van diversiteit. We laten mensen van Rocketsourcers regelmatig aanschuiven bij ons team, zodat we elkaar nog beter leren kennen. Ik kijk uit naar wat deze samenwerking ons verder gaat brengen.”