• Ervaren recruitment specialisten

  • Wij vinden de juiste kandidaten

  • Experts in talent sourcing

  • Focus op diversiteit en inclusie

Ervaren recruitment specialisten

Wij vinden de juiste kandidaten

Experts in talent sourcing

Focus op diversiteit en inclusie

Hoe kijkt een recruiter eigenlijk naar een sollicitatie gesprek

Hero imageHero image

Laat ik je een geheimpje vertellen: wij recruiters zijn ook gewoon mensen. Ja, echt waar! We zitten niet de hele dag met een duivels lachje cv's te verscheuren of kandidaten af te wijzen omdat hun sokken niet bij hun schoenen passen. Sterker nog, sollicitatiegesprekken zijn voor ons net zo spannend als voor jullie. Oké, misschien iets minder zweterig, maar toch. Kijk waar het uiteindelijk om draait; Wij willen net zo graag dat jij de perfecte match bent als jij dat wilt.

Wat gaat er nou echt door mijn hoofd gaat:

Laat ik je een kijkje geven in wat er echt door mijn hoofd gaat tijdens zo'n gesprek:

  1. "Alsjeblieft, wees jezelf." Echt waar, we kunnen die ingestudeerde antwoorden van kilometers ver ruiken. We willen weten wie je écht bent, niet wie je denkt dat we willen dat je bent. Ik herinner me een kandidaat die midden in het gesprek stopte en zei: "Weet je, ik ga eerlijk zijn. Ik heb deze vraag gegoogeld en een antwoord voorbereid, maar dat voelt niet goed. Laat me je vertellen hoe ik er echt over denk." Dat moment van authenticiteit? Dat maakte mijn dag.

  2. "Oeps, was dat een rare vraag?" Ja, soms stellen we vragen waarvan we zelf ook denken: "Wat heeft 'Welk dier zou je zijn?' in hemelsnaam te maken met deze baan?" Maar hey, soms leveren juist die gekke vragen de meest eerlijke antwoorden op. Het gaat niet om het antwoord zelf, maar om hoe je reageert op het onverwachte.

  3. "Kom op, vraag ons iets!" Niets is zo saai als een kandidaat die aan het eind van het gesprek geen vragen heeft. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat je hebt nagedacht over de functie en het bedrijf. En eerlijk? Soms leer ik zelf ook nieuwe dingen over het bedrijf door de vragen die kandidaten stellen!

  4. "Wauw, die had ik niet zien aankomen." De momenten waarop een kandidaat me verrast met een uniek antwoord of een verfrissende kijk op iets? Dat zijn de hoogtepunten van mijn dag. Ik herinner me een kandidaat die, toen ik vroeg naar een moeilijke situatie op het werk, een verhaal vertelde over hoe hij een fout had gemaakt en hoe hij daarvan had geleerd. Die eerlijkheid en zelfreflectie? Onbetaalbaar.

  5. "Ik hoop echt dat je het wordt." Ja, echt waar. Als je goed in het profiel past en een klik hebt met het team, dan zit ik intern net zo hard voor je te lobbyen als jij hoopt. Ik heb wel eens midden in de nacht een e-mail gestuurd naar een manager omdat ik zo enthousiast was over een kandidaat en bang was dat een ander bedrijf sneller zou zijn.

  6. "Oh nee, niet weer die vraag." Ja, we weten dat sommige vragen cliché zijn. "Wat zijn je zwakke punten?" Geloof me, we vinden die vraag vaak net zo vervelend als jij. Maar soms moeten we ze stellen omdat ze ons echt iets vertellen over jouw zelfbewustzijn en groei.

  7. "Ik wou dat ik je kon vertellen hoe geweldig je bent." Soms zie ik een fantastische kandidaat die om de een of andere reden toch niet helemaal past bij de functie. Het breekt mijn hart als ik dan 'nee' moet zeggen. Ik wou dat ik kon zeggen: "Je bent geweldig, en het bedrijf dat jou aanneemt gaat zo gelukkig zijn!"

  8. "Alsjeblieft, check je e-mail en voicemail." Het aantal keren dat ik een perfecte kandidaat heb gevonden maar hem of haar niet kon bereiken... Je hebt geen idee. Zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn en check regelmatig je berichten als je solliciteert!

  9. "Ik ben ook maar een schakel in de keten." Soms duurt het proces langer dan ik zelf zou willen. Ik wacht ook op antwoorden van managers of op goedkeuring van hogerop. Geloof me, ik ben net zo ongeduldig als jij.

  10. "Jouw succes is mijn succes." Als je wordt aangenomen en het gaat goed met je in je nieuwe baan, dan maakt mij dat oprecht blij. Ik heb kandidaten die jaren later nog contact opnemen om te vertellen hoe het gaat, en dat zijn de momenten waarop ik denk: dit is waarom ik dit werk doe.

De mooie kant van het recruitment vak

Weet je wat het mooiste is aan mijn werk? Als ik die ene perfecte match vind. Als ik zie hoe een nieuwe medewerker het team versterkt en groeit in zijn rol. Dát is waar recruiters het voor doen.

Ik herinner me een kandidaat die onzeker was over zijn vaardigheden, maar ik zag iets in hem. Ik moedigde hem aan om toch te solliciteren. Een jaar later kreeg ik een e-mail van hem waarin hij vertelde dat hij was gepromoveerd en dat het de beste beslissing van zijn leven was geweest om die stap te zetten. Dat soort momenten? Die zijn onbetaalbaar.

Een laatste woord

Dus de volgende keer dat je tegenover een recruiter zit, onthoud dan: we zijn bondgenoten, geen vijanden. We willen allebei hetzelfde: de juiste persoon op de juiste plek. En wie weet, misschien ben jij wel degene die onze dag maakt met je authentieke zelf, je slimme vragen en ja, misschien zelfs met die sokken die niet bij je schoenen passen.

Recruiters zoeken geen perfecte robots, maar echte mensen die ons team komen versterken. We zoeken naar die vonk, dat moment waarop we denken: "Ja, deze persoon gaat echt iets toevoegen."

Dus kom maar op met die sollicitatiegesprekken - ik kan niet wachten om je te ontmoeten! En wie weet, misschien schrijf jij over een jaar wel een stuk over hoe je de perfecte baan vond, en hoe een recruiter je daarbij hielp.

Onthoud: achter elke vacature, achter elk sollicitatiegesprek, zit een mens die oprecht hoopt dat jij 'de ware' bent. Dus wees jezelf, wees eerlijk, en wie weet ontstaat er wel een professionele match made in heaven!